Šviesos žemėlapis

Tikra parduotos lietuvaitės istorija įkvėpė filmo kūrėjus

2011 metais Lietuvos ir Danijos laikraščiuose pasirodė straipsnių apie merginą iš Lietuvos, parduotą dirbti prostitute į Daniją. Laimingo atsitiktinumo dėka jai pavyko išsigelbėti, tačiau nuo skausmingų prisiminimų pabėgti neįmanoma.

Danų kilmės režisierius Alanas van O.T. Andersenas, šiuo metu gyvenantis Lietuvoje, remdamasis šia istorija, parašė scenarijų filmui „Escaping Sunshine“, kurio tikslas – atkreipti jaunų žmonių dėmesį į prekybos žmonėmis problemą, permąstyti draugystės, išdavystės ir atleidimo temas. Dramoje, kurią planuojama filmuoti 2014, o kinuose demonstruoti 2015 metais, pasakojama apie dvi drauges – Astą ir Ingridą, kurios, baigusios mokyklą, nusprendžia kartu praleisti vasarą. Tačiau vienai draugei priėmus sprendimą parduoti kitą, jaunatviškas svajones ir optimizmą greity pakeičia košmaras.

Kūrybiniame procese dalyvauja danų ir lietuvių kino profesionalai. Nors filmavimai dar nepradėti, filmo scenarijus jau yra gavęs ne vieną apdovanojimą. Vis dėlto pagrindinė kliūtis jau kelerius metus vystomai idėjai virsti filmu ir pasiekti žiūrovus – lėšų stygius. „Escaping Sunshine“ kūrėjai ketina ieškoti privačių rėmėjų, tačiau kad jiems būtų galima tiksliai ir konkrečiai perteikti siūlomo projekto idėją, reikalingas „treileris“ – reklaminis filmukas, apibendrinantis galutinę kūrinio temą, idėją, parodantis aktorių ir filmavimo grupės gebėjimus.

Reklaminiam filmukui sukurti reikalinga 15 000 eurų suma, kurią Alanas van O.T. Andersenas pasiūlė gauti šiuolaikišku ir moderniu būdu – internetiniu minios rėmimu (angl. crowdfunding). Naudodamasis paramos platforma „Manymade“, kiekvienas, susidomėjęs filmo idėja, gali skirti norimą pinigų sumą. Skiriantiems didesnes sumas planuojama atsidėkoti filmo suvenyrais ir kitomis staigmenomis.

Jei reikalinga pinigų suma nebus surinkta, filmo kūrėjai žada suaukotus pinigus grąžinti rėmėjams, tačiau jei lūkesčiai bus viršyti, atliekama pinigų suma bus skirta kovai su prekyba žmonėmis. Dalį pinigų ketinama skirti ir „Lietuvos Carito“ projektui „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“, kasmet tiesiogiai padedančiam skaudžiai nuo šios problemos nukentėjusiems asmenims.

Filmo kūrėjų puslapis paramos platformoje „Manymade“: http://www.manymade.org/Project/Index/58

Oficiali filmo internetinė svetainė: http://www.escapingsunshine.com/

„Lietuvos Carito“ projekto „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ svetainė: www.anti-trafficking.lt

INFO DĖL COVID-19

Paaukok vaikams

Popiežiaus Intencija 2020-05 mėn.

Gerumas mus vienija!