Šviesos žemėlapis

Carito teikiama parama - ne tik materiali

Įprasta manyti, kad bedarbis tėra valstybės pinigus siurbiantis kenkėjas, dienas leidžiantis šalia baro. Tačiau tokius stereotipus pamina Lentvaryje gyvenanti Alicija Staševska. Nors moteris darbo nesėkmingai ieško jau penktus metus ir viltis rasti sau tinkantį jau beveik palaidojo, laisvo laiko veltui neleidžia ir iš visų jėgų stengiasi pagerinti jei ne savo, tai bent penkiolikametės dukters gyvenimą. Šeimai ženkliai padeda ir Carito darbuotojai.

A. Staševska yra kilusi iš trijų dukterų šeimos ir pati turi tris dukreles. Viena iš jų gyvena Vilniuje, kitos – kartu su mama Lentvaryje nuomojamame trijų kambarių bute. Pirmasis kambarys yra skirtas vyresnei dukteriai ir jos vyrui, antrasis – A. Staševskai ir jaunėlei Beatai, trečiasis paliktas keturioms anūkėms.

Moters pajamos – socialinė pašalpa, siekianti 350 litų. Dar 180 Lt našlaitės pašalpą kas mėnesį gauna Beata. Už nuomą jos moka 200 litų per mėnesį, papildomai atsieina ir komunaliniai mokesčiai. Jokių lengvatų ši šeima negauna.

Darbai siūlomi tik jauniems

A. Staševska darbo ieško jau 5 metus iš eilės. Ilgą laiką ji dirbo plastikinius gaminius parduodančioje įmonėje, vėliau – radijo aparatų gamykloje. Pastaruosius metus jai tenka dirbti tiek daug įvairiausių darbų, kad jų jau nebeskaičiuoja. Iš paskutinio ją išprašė vos prieš keturias dienas – moteris nepateisino darbdavių lūkesčių.

„Yra pasiūlymų, bet jie skirti jaunimui. Kai sveikatos nėra, tai ir darbdavys atsisako, ir aš kartais sakau, kad nebegaliu. Labai sunku, o dar mano sveikata pašlijo... Turbūt dėl ilgo buvimo namuose atsirado ligos“, - atviravo moteris. Tačiau ji patikino, kad rankų stengiasi nenuleisti. Svajonių darbo A. Staševska neturi, geriausia – jei dirbti reikėtų „ką nors su rankomis“.

Žiemą A. Staševska mezga ir savo dirbinius parduoda turguje, vasarą papildomai uždarbiauja rinkdama uogas ir grybus.

Mėsa – retas svečias ant stalo

„Taupymas – tai mokslas. Gauname iš „Maisto banko“ paramą, savivaldybė duoda maisto davinius. Būna, kad taip kažkam padedu, tai jie pasidalina bulvėmis ir daržovėmis. Dabar labiausiai vartojame vitaminus – daržoves, mėsą mažai“, - pasakojo moteris.

Drabužius šeima dažniausiai gauna per labdarą, jeigu reikia geresnio apavo ar rūbelio – apsilanko dėvėtų drabužių parduotuvėse. Moteris pasakojo, kad iš savo pinigų niekada nepramogauja. Jei taip darytų, neužtektų būtiniausiems dalykams. Tad kine, teatre ar kosmetikos prekių parduotuvėje apsilanko tik tada, kai gauna kvietimus ar dovanų čekius iš šeimą remiančio „Carito“.

Būtiniausioms prekėms priklauso ir vaistai. Praėjusį mėnesį jiems A. Staševskai teko išleisti 140 litų.

Gelbsti „Carito“ parama

Nors šeima verčiasi sunkiai, iš penkiolikametės Beatos veido to nepasakytum. Mergina mokosi dešimtoje klasėje, o laisvalaikį leidžia prie ežero arba vaikų dienos centre.

„Ten darome įvairius darbelius, einame į žygius, muziejus, buvome Trakuose. Labai daug bendraujame, susipažįstame su naujais žmonėmis. Mane tai labai praturtina. Čia susiradau ir geriausią draugę“, - pasakojo penktus metus centre besilankanti Beata. Ji prisipažino, kad beveik visi jos draugai priklauso „Carito“ organizacijai. Su kitais bendraamžiais ji tikino neturinti, ką kalbėti.

Dėl sunkesnės materialinės padėties patyčių ji tikino nepatirianti. Prieš rugsėjo pirmąją kanceliarinių prekių jai parūpina vaikų dienos centras, o jei reikia vykti į ekskursiją – paramos prašo „Caritą“ remiančių verslininkų.

„Puoštis tai mėgstu, bet nelabai puošiuosi. Kosmetikos nenaudoju, nebent kremus. Jų gaunu per Kalėdas. Šiemet padovanojo daug šampūnų, muiliukų, dantų šepetukų, veidrodėlių, dantų pastų – labai praktiškų dalykų, bet būna kosmetikos, pakabukų, papuošaliukų“, - kuklumu pasižymėjo Beata.

Svajoja apie mokslus, vyrą, namą, šunį ir vaikus

Mokykloje merginai sekasi neblogai, mėgstamiausias dalykas – matematika. Ateityje ji svajoja būti psichologe ir padėti nuo patyčių bei polinkio į savižudybę kenčiantiems vaikams.

„Pagal statistiką per mėnesį labai daug žūsta jaunų 14-15 metų paauglių. Noriu tai pakeisti, padėti jiems. Nes, iš tiesų, ir mokykloje daug matau patyčių, man tai labai žiauru. Pavyzdžiui, mūsų klasėje yra adaptuotas vaikas, ją visi spjaudo. Ji nemoka skaityti, kartais į mokyklą ateina purvina, bet tai ką padarysi?“- kitų, o ne savo problemomis rūpinosi mergina.

Tiesa, pabėgti iš gimtojo Lentvario ji nenorėtų, tikina, jog yra pratusi prie žalumos, tad Vilniuje jai „siaubinga“. Po dešimties metų ji save įsivaizduoja kaip profesionalią psichologę, turinčia vyrą, didelį namą ir šunį.

Karta iš kartos gyvena vien iš pašalpų

Lentvario Vaikų dienos centro vadovė Alina Daudienė pasakojo, kad nedarbas šiandien – labai aktuali problema. Tačiau dažniausiai ji kyla ne dėl valdžios nerūpestingumo, pasiūlymų nebuvimo, o dėl asmeninių žmonių savybių.

„Ilgas nedarbas sustabdo žmogų. Jis nemoka savęs pristatyti, nėra drąsus. Turime vieną šeimą, kur moteris yra 45 metų, tačiau visą gyvenimą augino vaikus ir niekada niekur nedirbo. Įsivaizduokite, kaip jai sunku įsivažiuoti į tą ritmą: keltis, dirbti, išbūti darbe. Dabar ji jau 4 mėnesius dirba, bet kaip iš pradžių buvo sunku...“ – guodėsi A. Daudienė.

Vaikų dienos centro vadovė patikino, kad su nedarbo problema galima kovoti, tačiau tai reikia daryti asmeniškai bendraujant su kiekvienu žmogumi. Geriausia, jei motyvacija dirbti skatinama dar nuo mažų dienų.

„Vaikai yra visa mūsų ateitis, mes jiems turime dovanoti meilę. Jeigu bandysime gerinti jų gyvenimą, parodyti kitokias gyvenimo sąlygas, galima daug išlošti. Norime, kad vaikai svajotų, norėtų mokytis, pasiekti kažko. Dabar pastebime tendenciją, kad karta iš kartos gyvena tik iš pašalpų, todėl norime padaryti įtaką vaikams ir paraginti juos neiti tokiu keliu“, - pasakojo A. Daudienė.

Rūta Juozapaitytė, www.delfi.lt

INFO DĖL COVID-19

Paaukok vaikams

Popiežiaus Intencija 2020-05 mėn.

Gerumas mus vienija!