Už saugią Lietuvą

Skurstančių žmonių įsiskolinimai - situacija mūsų šalyje

Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas, bendradarbiaudamas su VU Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedra, Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Galiu gyventi” ir VA Caritas Laikinaisiai namais, parengė studiją „Skurstančių žmonių įsiskolinimų ir jų priverstinio išieškojimo per antstolius problema Lietuvoje”.

„Nemažai skurstančių žmonių turi įsikolinimų, kurių laiku negrąžinus, jie yra perduodami antstolimas. Dabartinė tvarka, kai iš minimalaus darbo užmokesčio galima atskaičiuoti iki 50 procentų atlygio, nesuteikia žmonėms realių galimybių grąžinti skolas ir neskatina jų dirbti legaliai.

Tinklo nariai bei kitos NVO nurodo ir kitus skolų išieškojimo praktikos trūkumus, kurie prisideda prie skurdo spąstų kūrimo – t.y. situacijos, kai skolas turintiems asmenims nepaliekama jokių finansinių paskatų dirbti ar galimybių dirbant pasilikti pakankamą pragyvenimui pajamų sumą. Taip pat akivaizdu, jog skolininkų tarp NVO klientų vis daugėja, tačiau šia tema kalbama nepakankamai. Trūksta detalaus situacijos vertinimo ir pasiūlymų, kaip būtų galima spręsti susidariusią situaciją.

Studijoje pateikiami siūlymai teisinei bazei tobulinti, įsiskolinimų prevencijai stiprinti ir socialinėms paslaugoms plėtoti.
Taip pat studijoje yra pateikta kitose šalyse taikoma tvarka dėl įsiskolinimų priverstinio išieškojimo per anstolius.

Su studija/tyrimu galite susipažinti paspaudę nuorodą:

Informacija iš http://www.stopskurdas.lt/

Šv. Tėvo intencijos 04 mėn

Gerumas mus vienija, 2016!