Už saugią Lietuvą

SOCIALINIS VERSLAS „CARITAS WORKS“

Tekstas apie besišaukiantį pagalbos salotų barą „Mano Guru“ sujaudino vilniečius. Dėl Vilniaus gatvės rekonstrukcijų darbų apmirusią baro apyvartą ėmė gaivinti nauji „Mano Guru“ lankytojai. Tačiau sunku ne tik šiam socialiniam verslui. Apie savo bėdas prabilo ir „Caritas Works“ – nors ir ne dėl rekonstruojamų gatvių.

Gamina tik tam, kad įdarbintų
Nuo 2009-ųjų veikiantis projektas „Caritas Works“ gamina žvakes, kad pusmečiui įdarbintų rimtų socialinių problemų turinčius asmenis. Pusmetį įdarbinti žmonės lieja žvakes, o drauge išmokomi darbinių įgūdžių, vėliau praverčiančių susirasti nuolatinį darbą.

„Mes įdarbiname benamius, žmones su priklausomybėmis ar atėjusius iš globos namų. Dažnai jie nemoka savimi pasirūpinti, neturi paprasčiausių darbo įgūdžių, tokių kaip laiku ateiti į darbą ir laiku išeiti, bendrauti su vadovu ir bendradarbiais, taip pat atsakomybės už tai, ką daro. Viso to, dirbdami su socialiniais darbuotojais, mes juos mokome“, – pasakoja projekto vadovas Vladyslavas Bortkevičius. Po kurio laiko, kai žmogus pamato, kad gali būti naudingas, kai pradeda jaustis reikalingu, prasideda pokyčiai.
„Pas mus dirba visokių žmonių. Ir labai motyvuotų, tokių kaip Teresa, kuri atėjo iš gatvės, o užaugo iki gamybos vadovės, ir nelabai motyvuotų, kuriems šis darbas – tik laiko praleidimas. Įdarbinę žmogų, stengiamės, nepaisant jo priklausomybių ir kitų bėdų, pasiekti rezultatą“, – atvirauja socialinio verslo vadovas.

Kaip vieną rimčiausių problemų, daliai žmonių trukdančių susirasti nuolatinį darbą, V. Bortkevičius įvardija jiems iškeltas bylas dėl skolų. Neretai nuo priklausomybių sveikstančių asmenų, galiausiai pasiryžusių dirbti ir užsidirbti, kad atsikratytų skolų, kitos darbovietės nepriima, nes įmonių buhalteriams tenka papildomas krūvis tvarkyti jų smulkias skolų mokėjimo dalis, mokamas keliems ar keliolikai antstolių vienu metu. „Caritas Works“ įsiskolinusius socialiai pažeidžiamus žmones įdarbina, tvarko jų skolas. Taip po truputį žmonės išsivaduoja iš skolų, jie tampa patrauklesni kitiems darbdaviams, ima kabintis į gyvenimą.
Fondas dar niekada negavo pelno
V. Bortkevičius prasitaria, kad nepaisant socialinės misijos, nuo pat veiklos pradžios „Caritas Works“ dirba nuostolingai, tad bijo, kad netektų užsidaryti.

„Mūsų tikslas – būti savarankišku, pačiam save išlaikančiu socialiniu verslu, tačiau kol kas taip nėra. Individualūs užsakymai, prekyba internetu neklesti. Apie mus, tikriausiai, per mažai žino visuomenė. Nors prieš Šv. Kalėdas organizuojamos akcijos „Gerumas mus vienija“ metu mums ir pavyksta atkreipti į savo problemas dėmesį. Pardavimai tuomet būna geri, tačiau to užtenka tik maždaug pusmečio išlaidoms padengti“, – guodėsi socialinės iniciatyvos vadovas.
Kol kas fondas įdarbina nedaug žmonių. „Jeigu visi Lietuvos žmonės pirktų žvakes ne iš didžiųjų prekybos centrų, o iš mūsų, galėtume plėsti gamybą ir įdarbinti daugiau žmonių. Mums labai norėtųsi didesnio pirkėjų sąmoningumo ir atsakomybės“, – pritarė „Caritas Works“ socialinė darbuotoja Žavinta Pašiulevičė.

„Caritas Works“ duomenimis, nuo 2012 metų čia buvo įdarbinti 45 žmonės. Veikloje taip pat dalyvavo 21 praktikantas ir 2 savanoriai pagal „Atrask save“ programą.
Ž. Pašiulevičė pasakoja, kad „Caritas Works“ projektas atsirado ne „Caritas“ iniciatyva. „Caritas Works“ sukūrė žmogus, dirbęs „Carite“. Pastebėjęs, kad kiekvienais metais parapijos perka žvakių iš Lenkijos, jis pasiūlė jas pasigaminti patiems. Pradėjo su žmona gaminti žvakes „Carito“ patalpose, o kadangi čia nuolat lankydavosi „Carito“ žmonės, jie buvo įtraukti į procesą.
Moteris sako, jog kurį laiką tai buvo tiesiog nauja užimtumo forma „Carite“ besilankantiems socialiai pažeidžiamiems žmonėms, tačiau dabar tai dideles ambicijas turintis socialinis verslas, siekiantis įdarbinti kuo daugiau socialinių problemų turinčių asmenų.

Socialinio verslo vadovas ir kiti darbuotojai kartoja, kad jeigu neturėtų vilčių, kad verslas galiausiai išbris iš nuostolių, jų taip pat čia nebūtų. „Nebandytume, jeigu netikėtume šia idėja. Eitume visi dirbti kitų darbų, nes dirbame čia ne dėl pinigų. Turime didelių tikslų ir labai norime juos greičiau pasiekti“, – entuziastingai kalba „Caritas Works“ darbuotojai.
„Mums labai trūksta reklamos. Iš to ir kyla sunkumai. Darom vaizdo įrašus, interviu, lankėsi pas mus ir televizijų žurnalistai, ir Prezidentė, ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, bet paskui greitai visi vėl mus pamiršta“, – įžvalgomis dalijasi žvakių gamybos vadovė Teresa Vrublevskaja, kuri iki darbo „Caritas Works“, kiek save pamena, gyveno gatvėje.
Nenori, kad juos suvoktų kaip pagalbos prašytojus
Paklausta, kokiu keliu pasuka asmenys baigę darbą „Caritas Works“, Ž. Pašiulevičė atsako, kad tai priklauso nuo to, koks žmogus ateina. Yra tokių, kurie turėjo gana neblogų darbo įgūdžių, bet juos prarado, tarkime, dėl priklausomybės. Tokiu atveju žmonėms trūksta drąsos, pasitikėjimo savimi, o praėję „Caritas Works“ kursą jie susiranda nuolatinį darbą.

„Viena mergina, su kuria palaikau ryšius, išėjusi iš mūsų, dirbo parduotuvėje, įstojo į universitetą, vėliau tapo optometrininke, ištekėjo, svajoja susilaukti vaikų. Vienas vaikinas prieš ateidamas pas mus buvo juvelyras, tačiau dėl įvairių priklausomybių to darbo dirbti nebegalėjo. Padirbęs pas mus, išmokęs vėl savimi pasitikėti ir įgavęs motyvacijos atsitiesti jis vėl grįžo dirbti savo mėgstamo darbo“, – vardija socialinė darbuotoja, tačiau apibendrindama nurodo, jog įprastiniai darbai, kuriuos iš „Caritas Works“ išėję žmonės susiranda, būna paprasti – pakavimo ar valymo darbų įmonėje, autoservise, parduotuvėje.
„Caritas Works“ siekia, kad pirkėjas žinotų, kad pirkdamas žvakę iš jų jis prisideda prie socialinės misijos. „Norėtųsi, kad žmonės pamatytų, kad už žvakių slypi daug liūdnų istorijų. Mums nesinori, kad mus suvoktų tik kaip pašalpos ar pagalbos prašytojus. Mums norisi, kad mūsų žvakes žmonės pirktų sąmoningai. Norime, kad socialinis verslas būtų pirmas pasirinkimas, bet kol kas taip nėra“,  – guodžiasi „Caritas Works“ darbuotojai.

„Caritas Works“ vadovas pasakoja Italijoje susidūręs su kitokiu žmonių požiūriu į socialinį verslą: „Vienai Milano kavos aparatų ir kavos kapsulių gamybos įmonei puikiai sekasi, nes ji sulaukia daug klientų dėmesio vien dėl to, kad, be įprastos komercinės veiklos, vykdo dar ir socialinę misiją. Milane taip pat veikia kavinė ir viešbutis, kuriuose įdarbinti psichinę negalią turintieji ir benamiai. Italai tokias iniciatyvas labai vertina ir stengiasi paremti.“ V. Bortkevičius pasigenda panašaus požiūrio į socialinį verslą Lietuvoje.

Šaltinis: 2017-03-22 Bernardinai.lt

Šv. Tėvo intencijos 04 mėn

Gerumas mus vienija, 2016!