Už saugią Lietuvą

Minėjome Tarptautinę benamystės dieną

2017 m. spalio 10 dieną minėjome Tarptautinę benamystės dieną. Benamystė dažnai yra įvardijama kaip kraštutinė skurdo ir socialinės atskirties forma ar reiškinys, kurį galima analizuoti žmogaus teisių, socialinės ir ekonominės nelygybės, būsto politikos, socialinės apsaugos sistemos trūkumų kontekste. Tačiau iš tikrųjų benamystės priežastys yra kur kas gilesnės...

Iš ties, kam rūpi, arba kam turėtų rūpėti žmogus be namų? Nors atsakymas, regis paprastas – turėtų rūpėti visai visuomenei, deja, gana dažnai susiduriama su stereotipiniu mąstymu, jog žmogus tapo benamiu ir turinčiu kitokių problemų dėl savo kaltės. Visuomenėje gausu su benamiais susijusių stereotipų, kad jei benamis, tai būtinai išgėręs, nesiprausęs, tinginys, stovintis prie konteinerio ir pats kaltas dėl tokio savo gyvenimo būdo. Tačiau Caritas savanoriai ir darbuotojai, kurie turi asmeninį santykį su gatvėje gyvenančiais žmonėmis teigia, kad vyraujanti nuomonė yra klaidinga.

Minint Tarptautinę Benamystės dieną Marijos radijo aktualijų laidoje Kauno arkivyskupijos Caritas benamių ir nuteistųjų integracijos programos koordinatorė Milita kalbėjosi su Kauno Carito Benamystę išgyvenančių žmonių dienos centro socialine darbuotoja Vitalija ir Kauno miesto socialinių paslaugų dienos centro Nakvynės paslaugų skyriaus vadove Neringa tema: “Žmogus be namų: kam tai rūpi?”.

Dienos centro socialinė darbuotoja Vitalija, prakabinus tokį žmogų ir išgirdus jo istoriją supranti, jog viskas tikrai buvo ne taip, kaip atrodo iš šono. Ji pasakoja, kad dirbdama šį darbą sutinka labai daug šviesių, net gi visai Lietuvai žinomų žmonių, kurie dabar dienas leidžia skursdami ir net neturėdami savo pastovios gyvenamosios vietos.

“Gana dažnai, gavus pranešimą iš žmonių, jo tam tikroje vietoje yra žmogus, kuriam reikia pagalbos, ir nuvažiavus jo pasiimti į nakvynės namus, sulaukiame tikrai nebūtinai teigiamos benamių reakcijos. Kartais išgirstam ir negražių žodžių, visko. Tačiau kai jie pamato, kad tikrai mums rūpi, nes sutinkam juos ir antrą, ir trečią kartą, pagaliau patys ryžtasi važiuoti su mumis ir keisti savo įprastą kasdienybę” – atviravo Nakvynės namų vadovė.

Kviečiame pasiklausyti laidos įrašą:

Šv. Tėvo intencijos 11 mėn

Gerumas mus vienija, 2016!