Paaukok vaikams

Penkių vaikų mama svajoja apie sotesnę dieną

Mamai, kurios kiekviena diena, tai – gyvenimas į skolą ir kova už puodą, kuriame būtų maisto jos penkiems vaikams. Mamai, kurios vienintelis troškimas, kad kiekviena jos vaikų diena būtų geresnė ir sotesnė. Žiniasklaidos kontroliuojančioji bendrovė „Baltic Media Alliance“ ir organizacija Caritas jau antrą pavasarį organizuoja akciją „Padėk mano vargstančiai mamai“, o žmonių gerumas dovanoja viltį daugiavaikei mamai.

„Kai pagimdžiau pirmąjį sūnelį, mama išvarė lauk. Išėjau ir pradėjau pati nuo šaukšto gyventi. Tada prasidėjo mano vargai“, – su skausmu savarankišką gyvenimo pradžią prisimena vieniša penkių vaikų mama Marija. Taip jau susiklostė lentvarietės likimas, kad vaikus ji augina viena, neturėdama su kuo dalintis nei vargais, nei džiaugsmais. Už vieno kambario mažyčio butelio šildymą žiemą tenka mokėti beveik keturis šimtus litų iš vaikams skiriamų pašalpų. „Dabar, kai nuėmė pašalpas bus sunku, ypač kai ateis žiema, juk vaikams nepasakysi, kad valgyti nėra ką“, - nerimauja Marija. Todėl didžiausia daugiavaikės mamos svajonė – paprastas kaimo namukas su krosnimi, kuriai su vaikais prisirinktų malkų. O dabar šeima sukasi kaip gali. Vasarą Marijos dukrelės Trakų pilies prieigose pardavinėja uogas, groja dūdele, o tų kelių, per dieną surinktų litų namie laukia didelė šeima.

Net ir skaičiuojant kiekvieną litą niekas nesikeičia – skurdo siena neįveikiama. Jei ne Caritas pagalba maistu, iš viso nesuvokiama, kaip ši šeima išgyventų. „Marija, nors turi daug vaikų, daug vargų, bet labai kabinasi į gyvenimą. Kai tokios moterys ateina ir prašo pagalbos, norisi joms padėti“, - sako Caritas atstovė Lentvaryje Alina Daudienė.

Daugeliui vargstančių mamyčių artėjanti Motinos diena turėtų būti šviesesnė ir džiugesnė. Rasa Senkienė, koordinuojanti Caritas veiklą Klaipėdoje, pasakoja, kad žmonės labai noriai aukoja, skambina, rašo elektroninius laiškus, domisi, ko labiausiai trūksta mamoms. „Gavome vežimėlį, lovelę, moteriškų, vaikiškų drabužėlių, kūdikių maistelio. Tikimės, kad kai kuriais paaukotais daiktais pavyks pasidalinti su mažesnių miestelių mamytėmis“, - džiaugiasi pašnekovė.

Svarbiausia, kad mamos, iš visų jėgų besistengiančios dėl savo vaikų gerbūvio, išlieka stiprios. Jos nepasiduoda, tiesiog diena iš dienos kabinasi į gyvenimą. „Mes šiandien matome, kad šioms mamoms išbandymai neatėmė gyvenimo vilties. Tačiau visi šių šeimų išbandymai tapo ir tampa jų tikrosios vilties pagrindu“, - sako kunigas Ričardas Doveika.

Patiriančios nepriteklių mamytės bus dėkingos už viską: sauskelnes, muiliukus, šampūnus, rankšluosčius, kuprines, rašiklius, knygas, sąsiuvinius, indus, virtuvės reikmenis, puodus, keptuves ir kitus daiktus.

(šaltinis - lrytas.lt)

Parama Keralos valstijai