Paaukok vaikams

Apie skurdą iš EMIN2 tinklo ekspertų lūpų

Kviečiame susipažinti su EMIN2 tinklo ekspertų komentarais. EMIN2 tinklas (European Minimum Income Network) – tai 2013 m. sukurtas ir visoje Europoje įvairių sričių ekspertus vienijantis projektas, kurio metu analizuojamos skurdo ir socialinės atskirties problemos, ieškoma būdų, kaip šias problemas spręsti. Lietuvoje, kaip ir likusioje Europoje, susiduriama su išmokų neadekvatumo ir riboto jų efektyvumo problema, skurdo spąstuose esančių žmonių skaičius nemažėja, todėl reikalinga aktyvi diskusija ir visuomenės įsitraukimas.

Pirmajame siužete profesorius Boguslavas Gruževskis aiškina priežastis, kodėl nepaisant ekonomikos augimo, skurdo problema Lietuvoje vis gilėja. Profesoriaus teigimu, kalbant apie ekonomikos augimą, svarbu įvertinti, ar šis pasiekia labiausiai skurstančius šalies gyventojus. Tai neabejotinai yra ir veiksmingos socialinės politikos klausimas. Apie skurdo priežastis, pajamų pasiskirstymą, skurdo problemos sprendimus ir išskirtinai apie EMIN (Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas) tinklą pasakoja prof. B. Gruževskis.

Plačiau žiūrėkite:

Antrajame video siužete ,,Maisto banko” vadovė Deimantė Žebrauskaitė pasakoja apie žmones, kuriuos paliečia skurdas.  Dažnai girdime pasakymą „skurdo Lietuva“, bet ar susimąstome, kuriuos žmones skurdas paliečia? Iš tikrųjų pagalba yra reikalinga skirtingiems žmonėms – gausioms šeimoms, vienišoms mamoms ar seneliams, sergantiems asmenims, netekusiems dalies darbingumo arba juos prižiūrintiems šeimos nariams. Ką visuomenė galvoja apie tuos, kurie prašo paramos? Organizacijos „Maisto bankas" vadovė, teigia, kad dažnai žmones į skurdą stumia nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės.

Skurstantiems asmenims ir socialinės paramos gavėjams nuolat klijuojamos veltėdžių, tinginių ir piktnaudžiautojų etiketės, tačiau prieš jas klijuojant reikėtų pažvelgti į statistiką - teigia VU Filosofijos fakulteto Socialinės politikos katedros mokslo darbuotoja dr. Jekaterina Navickė Pasak jos, tokie stereotipai yra ne tik neteisingi, bet ir itin žalingi visuomenei. Kviečiame žiūrėti trumpą video ir susipažinti, ką apie skurdo rizikos tendencijas Lietuvoje byloja aktualūs tyrimai ir objektyvūs duomenys.

Plačiau žiūrėkite: https://www.facebook.com/skurdomazinimotinklas/videos/1637627519625927/

Adventas

Popiežiaus intencija gruodžio mėnesiui