Paaukok vaikams

Ar kalbėti apie lytiškumą krikščionims yra TABU?

Gegužės 11 dieną Vilkaviškio vyskupijos Carito pagalbos centre „Rūpintojėlis“ vyko paskaita, skirta jauniesiems savanoriams. Paskaitą tema „Lytiškumas“ skaitė Vilkaviškio vyskupijos Šeimos centro direktorė Lina Braukylienė.

Lytiškumas yra viena iš tų temų, kuria mūsų visuomenėje dar nėra įprasta atvirai kalbėti, tačiau tai daryti yra būtina. Šeimos centro direktorė atvirai ir aiškiai pristatė paskaitą šia subtilia tema, kurios jaunieji savanoriai klausė ypač susidomėję.

Pradžioje L. Braukylienė pristatė skirtumus, egzistuojančius tarp vyrų ir moterų, kuriuos lemia kiekvienoje kūno ląstelėje slypinti DNR lyties genetinė informacija, kurios pakeisti negali niekas. Pasak jos, šie skirtumai pasireiškia įvairiose žmonių gyvenimo sferose, todėl, žinant šiuos ypatumus, būtų galima išvengti įvairių nesusipratimų bendraujant priešingos lyties atstovams.

Vėliau buvo paliesta dviejų žmonių lytinių santykių iki santuokos tema ir pristatyti tokių santykių pavojai bei pateiktos galimos tokių santykių alternatyvos. Lektorė pateikė savanoriams tam tikrus patarimus arba taisykles, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį ne tik bendraujant su priešingos lyties atstovais, bet ir renkantis sau sutuoktinį ar sutuoktinę. Uždeganti ir gyvenimiška patirtimi grįsta, L. Braukylienės paskaita įtraukė visus į diskusiją po kurios savanoriai padarė išvadą, kad lytiškumo tema turėtų būti kalbama šeimose nuo pat mažens, kad vaikai išsiugdytų tinkamas vertybes, kuriomis galėtų vadovautis priimant svarbius gyvenimo sprendimus.

Paskaitai pasibaigus, daugelis savanorių pripažino, jog daugelį paskaitos metu išgirstų dalykų gali patvirtinti nors ir menka savo gyvenimiška patirtimi. Visi labai džiaugėsi, jog turėjo galimybę sužinoti daug naujų, jiems dar nežinomų, dalykų bei pažvelgti į kai kuriuos, atrodytų, įprastus dalykus kiek kitaip.

Širdingai dėkojame L. Braukylienei už tikrai įdomią ir naudingą paskaitą. Tikimės, kad jos metu įgytos žinios padės ne tik asmeniniame savanorių gyvenime, bet ir savanoriškoje jų veikloje.

Rita Navikaitė, Vilkaviškio vyskupijos Caritas pagalbos centro „Rūpintojėlis“ savanorė

(šaltinis - "Sūduvos gidas")

Parama Keralos valstijai

Popiežiaus intencija spalio mėnesiui