Šviesos žemėlapis

Klimato kaitos problemos ir "Caritas"?

Birželio 8-9 dienomis Slovėnijoje, Celje mieste, vyko Slovėnijos Caritas organizuotas seminaras, kurio tikslas - supažindinti seminaro dalyvius su Slovėnijos Caritas darbu klimato kaitos problemų ir švietimo vystymo srityje. Seminaras buvo skirtas Europos Caritas tinkle dirbantiems žmonėms, kurie vienaip ar kitaip yra įsitraukę į tarptautinio vystymo projektus.

Į seminarą susirinko dalyviai iš 16 Europos Caritas organizacijų, tarp jų iš Airijos, Austrijos, Anglijos, Bulgarijos, Čekijos, Rumunijos, Senegalo ir Lietuvos (Lietuvos Caritas atstovavo gen. direktoriaus pavaduotoja Janina Kukauskienė). Dalyvavo ir Caritas Internacionalis atstovė Christine Campeau, dirbanti švietimo vystymo srityje.

Slovėnijos Caritas kartu su partneriais iš Austrijos ir Slovakijos vykdo projektą Senegale. (Vakarų Afrika). Senegalo Caritas centras yra įsikūręs sostinėje Dakare. Ten Slovėnijos Caritas kartu su partneriais iš Austrijos ir Slovakijos įrengė gimdymo namus, finansuoja šulinių kasimo darbus, padeda atsodinti vietos gyventojų iškirstus miškus (dauguma gyventojų neturi nei elektros, nei dujų, todėl medžius senegaliečiai naudoja maistui išsivirti bei šildymui). Senegalo Caritas direktorius Marcellin Ndiaye papasakojo apie savo šalies problemas, kur klimato pasikeitimai atsiliepia žemės ūkiui, dėl didelio vandens nepritekliaus ir kaitros. Tai tiesiogiai įtakoja žmonių kasdienį gyvenimą, didėja migracija, greičiau plinta ligos, daugiau gyventojų patiria alkį, išauga nelaimių rizika.

Slovėnijos Caritas bei kitos Europos Caritas organizacijos daug dirba mokyklose, pateikdamos vaikams konkrečius Afrikos gyventojų atvejus, pasakodamos, kaip svarbu išmintingai naudoti savo šalies išteklius, daug kalbama apie taršą, vartotojiškumą. Labai svarbią vietą mokyme užima solidarumo ir pagarbos žmogui aspektas. Šioje srityje daug darbuojasi Škotijos, Airijos ir Anglijos Caritas. Pagrindiniai taikomi švietimo metodai yra kritinis mąstymas, debatai, informavimo šaltinių analizė, tikros istorijos, lavinimas.

Vakare projekto vadovė Jana Lampe su kitomis kolegomis suorganizavo nacionalinę šventę, kurios metu dalyviai pristatė savo šalį, dainavo liaudies dainas, šoko, vaišinosi nacionaliniais valgiais. Stebino Slovėnijos liaudies šokių panašumas į lietuvių. Atrodo gana toli viena nuo kitos esančios šalys gali pasidžiaugti panašiomis melodijomis, atliekamomis armonika, ir tiesiog vos ne identiškais liaudies šokiais, tik apranga gerokai skiriasi, slovėnų liaudies drabužiuose daug juodos spalvos, mažiau liaudiškų ornamentų. Labai maloniai nuteikė slovėnų svetingumas, nuoširdus noras dalintis savo patirtimi. Šiltas svečių priėmimas, vaišingumas, dėmesys artimui priminė lietuvių kultūros bruožus, deja, kartais, atrodo, pamažu išstumiamus praktiškumo ir greitai besisukančios rutinos.

Gera pamatyti, kaip dirba, kuo gyvena kolegos iš kitų Europos šalių. Tai vienija, sujungia ir kelia motyvaciją toliau darbuotis vargą patiriančių žmonių labui.

Lietuvos Caritas informacija

INFO DĖL COVID-19

Paaukok vaikams

Popiežiaus intencija 2020-04 mėn.

Gerumas mus vienija!