2024 m. – rekordinis humanitarinę pagalbą teikiančių darbuotojų mirčių skaičius

Pagrindinis 2024 m. – rekordinis humanitarinę pagalbą teikiančių darbuotojų mirčių skaičius
2024 m. pasaulyje registruojamas rekordinis humanitarinę pagalbą teikiančių darbuotojų mirčių skaičius – jis jau jau pasiekė 192, nors metai dar nesibaigė. Tuo tarpu 2022m. šis skaičius siekė 118.
 
Šį dramatišką humanitarinės pagalbos darbuotojų mirčių skaičiaus padidėjimą daugiausiai lėmė nuo 2023 m. spalio mėnesio Gazos ruože nužudyti asmenys. Per pastaruosius 10 mėnesių Gazoje žuvusių humanitarinę pagalbą teikusių asmenų skaičius yra didesnis už bendrą 2021-2022 m. žuvusių humanitarinės pagalbos darbuotojų visame pasaulyje skaičių. Šį augimą skatina nuolatinis ES ir JAV bendradarbiavimas pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę (THT), dvigubi standartai ir didėjantis humanitarinės paramos politizavimas.
 
 
Pasaulinis Caritas tinklas šiemet neteko dviejų Caritas darbuotojų iš Gazos. 26 metų Viola žuvo drauge su vyru ir mažamete dukra, o 35 metų Isaamaas žuvo drauge su dviem sūnumis, dukra liko našlaitė. Deja, bet šios mirtys nėra atsitiktinės. Pranešama, kad 2023 m. spalio mėnesį Izraelio pajėgos surengė mažiausiai aštuonis smūgius prieš humanitarinės pagalbos konvojus ir sandėlius Gazoje. Šie išpuoliai buvo įvykdyti nepaisant to, kad humanitarinės pagalbos agentūros Izraelio valdžios institucijoms buvo nurodžiusios koordinates, kad būtų užtikrinta pagalbos apsauga.
 
Atsisakyti ginklų pardavimo
ES ir JAV toliau teikia karinę paramą Izraeliui, įskaitant bombas, dėl kurių žuvo stulbinantis skaičius civilių ir humanitarinės pagalbos darbuotojų. Taip pat teikiama kitokia materialinė parama, pavyzdžiui, finansuojami projektai, kuriais įsigijami ginklai. Tam, kad atitiktų savo, principingų humanitarinės pagalbos teikėjų, vertybes ir neprisidėtų prie THT pažeidimų, ES šalys narės turėtų visiškai atsisakyti karinės paramos THT pažeidžiantiems subjektams.  Šiuo metu dalis ES šalių tiek smerkia THT pažeidimus, tiek ir teikia ekonominę ir karinę paramą šalims, kurios šiuos pažeidimus daro.
 
Nematomumas žiniasklaidoje
Humanitarinėje sistemoje labai svarbu, kad atskaitomybė ir žiniasklaidos dėmesys humanitarinę pagalbą teikiančių darbuotojų mirtims būtų pastebėtas. Septynių tarptautinės „World Central Kitchen“ organizacijos darbuotojų nužudymas Gazoje pelnytai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Tačiau itin dažnai vietinių, šalies viduje veikiančių, organizacijų darbuotojų mirtys lieka žiniasklaidos užribyje. CNN, „Politico“ ar BBC antraštėse nerasime informacijos apie 267 palestiniečius humanitarinės pagalbos darbuotojus, kurie žuvo savo šalyje padėdami kitiems. Šis žiniasklaidos „aklumas“ dar labiau prisideda prie nebaudžiamumo kultūros, kai agresoriams už nuolatinius išpuolius prieš civilius gyventojus ir humanitarines operacijas gresia tik menkos pasekmės. 
 
 
Žiniasklaidos dėmesio trūkumą atspindi ir tai, kad tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, įskaitant išpuolius prieš humanitarinės pagalbos darbuotojus, vykdytojams nėra tarptautinės atskaitomybės. Taip pat trūksta atskaitomybės ir suderinamumo su ES įsipareigojimais žmogaus teisių srityje. ES tebėra didžiausia Izraelio prekybos partnerė.

Šiandien su Caritas bendruomene visame pasaulyje reiškiame giliausią solidarumą su tais, kurie žuvo tarnaudami kitiems.
 
Parengta pagal Caritas Europa informaciją