Paaukok vaikams

Veiklos principai

Lietuvos Caritas, vykdydamas savo veiklą, vadovaujasi Dievo žodžiu ir Bažnyčios mokymu, ypač kai kuriais esminiais jo principais:

• Lietuvos Caritas veiklai yra būdinga pagarba žmogaus gyvybei ir jo orumui. Pagalba teikiama visiems, nepriklausomai nuo religijos, rasės, lyties, amžiaus ar tautybės.
  • Lietuvos Caritas skatina artimo meilę ir savo veiklą grindžia savanorystės principais.
  • Lietuvos Caritas ir vyskupijų Caritas bendradarbiauja vadovaudamiesi autonomiškumo, bendrojo gėrio, dalyvavimo, solidarumo ir subsidiarumo principais:
Solidarumo principas čia suprantamas, kad Lietuvos Caritas veikia bendrai su vyskupijų Caritas pagal savitarpio pagalbos principą dėl žmonių gerovės ir dėl bendrojo visuomenės gėrio.

Subsidiarumo principas čia suprantamas, kad Lietuvos Caritas rūpinasi meilės tarnystės vykdymu šalies mastu ir padeda vyskupijoms rūpintis šia tarnyste vyskupijos teritorijoje. Lietuvos Caritas negali pradėti vykdyti naujos veiklos vyskupijoje be vietos vyskupo ordinaro sutikimo ir turi informuoti vyskupijos Caritas dėl jau vykdomos veiklos eigos, o vyskupijos Caritas negali inicijuoti nacionalinių projektų, nesuderinęs su Lietuvos Caritas taryba, kurią sudaro Lietuvos ir vyskupijų Caritas atstovai.

• Lietuvos Caritas inicijuoja naujus pagalbos būdus pažeidžiamiems visuomenės nariams, siekdamas, kad ilgainiui šią veiklą perimtų vietos vyskupijos ar parapijos Caritas.

Caritas Lietuvoje 30 metų

Popiežiaus intencija gruodžio mėnesiui