Caritas Europa: galime ir privalome labiau solidarizuotis su pabėgėliais

Pagrindinis Caritas Europa: galime ir privalome labiau solidarizuotis su pabėgėliais
 
Pasaulinę pabėgėlių dieną, kurią minėsime birželio 20-ąją, Caritas pasitinka kvietimu kurti solidaresnę Europą: palengvinant prieigą prie apsaugos pabėgėliams šiame regione, skatinant solidarumą su prieglobsčio iešiančiais žmonėmis, jų socialinę įtrauktį ir dalyvavimą.
 
Visame pasaulyje daugėjant karų ir konfliktų, priverstųjų palikti namus skaičius – didžiausias nei bet kada istorijoje. Apskaičiuota, kad 2024 m. 120 milijonų žmonių visame pasaulyje bus priverstinai perkelti, o 2025 m. prieglobsčio prireiks daugiau nei trims milijonams, t.y. ketvirtadaliu daugiau asmenų, nei šiemet, - rašoma Caritas Europa pranešime.
 
„Dalis Europos politikos formuotojų vis garsiau siūlo ES prieglobsčio sistemą keisti vadovaujantis liūdnai pagarsėjusiu Jungtinės Karalystės ir Ruandos susitarimu (2024 m. balandžio pabaigoje Didžiosios Britanijos parlamento priimtas sprendimas leido į Ruandą grąžinti į JK atvykstančius migrantus-prieglobsčio prašytojus, kurių galėjo būti apie 52 000,  red.past.), skaičiai rodo, kad dauguma priverstinai perkeltų žmonių nėra priimami Europoje. Tiesą sakant, 70 proc. pabėgėlių ir perkeltųjų gyvena netoli savo kilmės šalių, dažnai labai pažeidžiamoje aplinkoje, pavyzdžiui, Afrikoje į pietus nuo Sacharos ir Artimuosiuose Rytuose“, - akcentuojama pranešime, konstatuojant: dabar ne laikas Europai pasitraukti į save. Vietoje to ji turi rodyti solidarumą ir gerbti savo įsipareigojimus pagal 1951 m. Pabėgėlių konvenciją. Europos lyderiai turi atsispirti bandymams perkelti savo atsakomybę už prieglobstį ne ES šalims ir nustoti sudaryti susitarimus su vyriausybėmis, kurios nepaiso žmogaus teisių, kad bet kokia kaina sustabdytų migraciją į Europą.
 
Caritas Europa generalinė sekretorė Maria Nyman. Caritas Europa nuotr. 
 
„Mums reikia pasitikinčios Europos, kuri prieglobsčio ieškantiems žmonėms leistų saugiai patekti į savo teritoriją ir apsaugotų juos. Todėl Caritas tęs savo misiją vietose, pasisakydamas už teisę į prieglobstį, kad pabėgėliai būtų laukiami Europoje ir jiems būtų suteikta galimybė visapusiškai prisidėti prie mūsų visuomenės“,  sako Caritas Europa generalinė sekretorė Maria Nyman.
 
Susirūpinęs dėl naujojo ES migracijos ir prieglobsčio pakto, kuris apribos apsaugą jos reikalingiems, Caritas Europa atkreipia dėmesį, kad kelios jo nuostatos užkirs galimybes patekti į ES teritoriją o žmonių laikymas perpildytose stovyklose ES pasienio šalyse kels pavojų prieigai prie teisių, kol bus nagrinėjami prieglobsčio ieškančiųjų reikalavimai.
 
„ES valstybėms narėms besiruošiant įgyvendinti paktą, Europos Caritas ragina jas užkirsti kelią visuotiniam sulaikymui, užtikrinti orias ir veiksmingas prieglobsčio procedūras bei priėmimo sąlygas. „Be teisės prašyti teritorinio prieglobsčio, sprendimas turėtų būti perkėlimo išplėtimas, humanitarinės vizos ir šeimų susijungimas“,  pabrėžiama pranešime.
 
Europos Carito įsitikinimu, naujasis Europos Parlamentas gali parodyti pasaulinę lyderystę skatinant sveikesnę Europą, kurioje gerbiamos žmogaus teisės: „Užuot ieškojusi atpirkimo ožių ir stigmatizavusi pabėgėlius, Europa turi parodyti ir solidarizuotis su jais, taip pat su ES nepriklausančiomis šalimis, priimančiomis pabėgėlius. Svetinga Europa taip pat reiškia, kad pabėgėliai turi galimybių klestėti bendruomenėse, kurios juos priėmė, ir prie jų prisidėti“.
 
Caritas Europa jungia 49 šalių Caritus ir yra vienas iš 7 Caritas Internationalis regionų. Pasaulinė, katalikiška Carito organizacija padeda vargstantiems, nepriklausmai  nuo jų rasės, religijos, lyties, tautybės ar kitų skirtumų.
 
Parengta pagal Caritas Europa informaciją