„Dosnumo krepšelis“ – atjautos pratybos Lietuvoje, kur alksta kas septintas

Pagrindinis „Dosnumo krepšelis“ – atjautos pratybos Lietuvoje, kur alksta kas septintas

Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė. Lietuvos Carito nuotr.

 

Kiekvienas savo aplinkoje žinome žmonių, kurie taupo pinigus kelionėms, atostogoms, naujiems pirkiniams, vaikų mokslui ir kitiems poreikiams. O ar pažįstame taupančiųjų maisto sąskaita? Ypač atėjus šildymo sezonui.

 

Lietuvoje žmonės gal ir nemiršta badu, bet stokoja – kas penktas. Kaip parodė metų pradžioje Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo užsakymu atlikta apklausa, Lietuvoje maisto trūksta kas septintam. Praėjusiais metais trūko kas devintam. Kylant bendram pragyvenimo lygiui alkstančiųjų ne mažėja, o daugėja. Nors valstybė ir nevyriausybinės organizacijos teikia paramą alkstantiesiems, su problemomis apsirūpinant ar aprūpinant šeimą maistu susiduria kas trečias žmogus, kurio pajamos nesiekia 500 eurų.

 

Spalio 4 dieną visoje Lietuvoje Caritas pradeda „Dosnumo krepšelio“ iniciatyvą. Pripildyti krepšelius maisto kviečiamos įmonės, įvairios įstaigos ir organizacijos, mokyklos, darbo ar draugų kolektyvai, taip pat ir šeimos, pavieniai asmenys. Iki lapkričio 17-osios – Vargstančiųjų dienos – negendančių maisto produktų pripildytus „Dosnumo krepšelius“ Carito savanoriai priims visoje Lietuvoje, vėliau neš juos vienišiems, sergantiems, įvairių kitų sunkumų patiriantiems žmonėms, šeimoms su vaikais.

 

„Sodros“ duomenimis, apie pusė šalies senjorų gauna mažesnes nei vidutinė (650 eurų per mėnesį) pensijas: 450–500 eurų – beveik 60 tūkst. senjorų; 410–450 eurų – 44,5 tūkst.; 350–380 eurų – kiek daugiau nei 30 tūkst. pensinio amžiaus žmonių. Mažiausios pensijos siekia tik 250–270 eurų per mėnesį. Ypač didelę skurdo riziką patiria neįgalieji, tačiau net ir dirbantieji sunkiai suduria galą su galu, jei gauna minimalų atlyginimą.

 

„Lietuvoje turime tokį gėdingą reiškinį, kaip dirbančiųjų skurdas. Pažeidžiamiausi – vieniši žmonės, gausios šeimos, vieni vaikus auginantys tėvai. Prašymų Caritui padėti maistu ypač padaugėja šaltuoju metų laiku. Žmonės iš paskutiniųjų stengiasi susimokėti už šildymą ir kitas komunalines paslaugas, dažnai net ir sveikatos sąskaita. Dar sudėtingiau – neturintiems savų namų ir mokantiems už nuomą. Atsiliepti į pagalbos prašymus galime tik pasitelkdami rėmėjus. Kasmet, ypač atėjus rudeniui, mums pradeda plaukti prašymai – prašoma maisto pagalbos. Norime padėti visiems besikreipiantiems, todėl Caritui reikia kiekvieno iš mūsų dosnumo. „Dosnumo krepšelis“ – patogus ir paprastas būdas labai konkrečiai prisidėti prie pagalbos kitam. Gavę ilgo galiojimo maisto produktų, jauna mama ar vienišas senelis galės leisti sau nusipirkti vertingesnio maisto – mėsos, žuvies, daugiau daržovių, pagaliau – vaistų, kurių šaltuoju metu taip pat dažniau prireikia“, – prisidėti prie „Dosnumo krepšelio“ akcijos kviečia Lietuvos Carito generalinėsekretorė Deimantė Bukeikaitė.

 

Gailestingosios meilės treniruotė pagal šv. Pranciškų

 

Carito Lietuvoje globėjas arkivyskupas Kęstutis Kėvalas – vienas iš iniciatorių, kad „Dosnumo krepšelio“ iniciatyva vienu metu vyktų visoje šalyje. Jo siūlymu, iniciatyvos pradžiai pasirinkta ypač gerbiamo ir mylimo vargšų globėjo Šv. Pranciškaus Asyžiečio diena. Nepaisant skirtybių, senų bei naujų nesutarimų, šv. Pranciškaus, Asyžiaus neturtėlio, taikos ir gėrio žinioje įvairių kraštų ir tikėjimų žmonės vis dar randa bendrumų, kad kartu galėtų padėti vargstantiesiems bei prispaustiesiems. Vargstančiųjų diena skirta atkreipti dėmesiui į skirtingus vargo veidus ir kokia turėtų būti mūsų laikysena vargo akivaizdoje. Šiemet minimų Maldos metų Žinioje Vargstančiųjų dienai popiežius Pranciškus primena: „Vargšo malda kyla į Viešpatį“ (plg. Sir 21, 5).

 

 

„Dosnumo krepšelio“ iniciatyva – tarsi atjautos pratybos. Tai gailestingosios meilės treniruotė pamatyti stoką artimiausioje aplinkoje: užuot gręžus žvilgsnį nuo vargstančio žmogaus, pagal išgales jam padėti. Iniciatyvos tikslas – skleisti Vargstančiųjų dienos Žinią, pakviečiant bendruomenes prisidėti prie konkretaus meilės artimui darbo.Stiprinti vietos bendruomenių ir Carito bendradarbiavimą rūpinantis pažeidžiamiausiais. Padėti, su kiekvienu žmogumi susitinkant veidas į veidą. Didinti socialinį jautrumą, pakviečiant vietos bendruomenes solidarumui su stokojančiais savo aplinkoje, – vardijo Lietuvos Carito vadovė Deimantė Bukeikaitė. – Daryti gera smagu, o kai dosnumui pakviečiame artimuosius, draugus, pažįstamus ar laiptinės kaimynus – dar smagiau, nes drauge galime padaryti daugiau. Žmonėms, kurie gaus pripildytus krepšelius, tai ne tik maisto paspirtis, bet ir mūsų visų nuoširdus dėmesys patiriantiems sunkumų: sergantiems, vienišiems, stokojantiems. Kaip sakoma Luko evangelijoje (6, 38), duokite, ir jums bus duota. Kokiu saiku seikite, tokiu ir jums bus atseikėta.“

 

Mano „mažai“ tampa mūsų „daug“ – akivaizdu, kai į vieną vietą sukeliauja pripildyti „Dosnumo krepšeliai“, liudijo Poznanės karitiečiai, iš kurių į Lietuvą parsivežta ši aukojimo iniciatyva. Vilniaus arkivyskupijos Carito bendradarbiai lankėsi Lenkijoje ir domėjosi, kokias artimo meilės veiklas mūsų kaimynai įgyvendina. Parsivežę idėją, ją pabandė įgyvendinti Vilniaus arkivyskupijoje. Rezultatai džiugino.

 

Vilniaus arkivyskupijos Carito Tarnysčių parapijose skyriaus vadovė Ieva Kuzmaitė pasakojo, kad pernai pas juos sugrįžo 3230 pripildytų krepšelių. Jeigu bandytume kiekvieną įkainoti vidutine 15 eurų suma (nors tikrai matėme ir daug gausesnių bei brangesnių „Dosnumo krepšelių“), paaukota produktų vertė viršytų 45 tūkst. eurų.

 

Vilniaus arkivyskupijos Carito Tarnysčių parapijose vadovė Ieva Kuzmaitė ir Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė. 

 

„Dosnumo krepšelio“ akciją pradedant visoje Lietuvoje, labiausiai norisi padėkoti ja patikėjusioms Vilniaus arkivyskupijos parapijoms. Dalis jų labai nedrąsiai ėmė krepšelius, tik 20 vienetų, o pamatę, kad žmonės atsiliepia, – ir visus 200. Ieva pasakoja, kaip džiugu žmogui duoti pilnut pilnutėlį „Dosnumo krepšelį“! Jų „Artumo“ programos savanoriai nešė krepšelius kaip kalėdines dovanas savo globojamiems seneliams. Ne vienas „Dosnumo krepšelis“ reikalingus pagalbos – vaikų dienos centrus parapijose lankančių mažųjų ir paauglių šeimas, sunkiau besiverčiančias ukrainiečių šeimas, žmones, kurie lankosi „Betanijoje“ arba ateina maisto į parapijas – pasiekė per Išklausymo tarnystės savanorius, parapijų darbuotojus, klebonus, į kuriuos kreipiamasi tiesiogiai.

 

Auga užjaučianti, dosni karta

 

„Dosnumo krepšelių“ iniciatyva išbandyta ir Panevėžio, Šiaulių, Telšių vyskupijose. „Ačiū, kas sugalvojo tuos krepšelius. Aš ir pati nesitikėjau, kad tiek suaukos. Kaip pirmą kartą dalyvaujanti Carito dosnumo akcijoje, ypač džiaugiuosi ir stebiuosi Lietuvos žmonių dosnumu. Svarbiausia, kad aukoja mokyklose, darželiuose. Auginam gerų, dosnių, užjaučiančių lietuvių kartą. Ačiū visiems, jūsų aukos – meilė ir parama artimui“, – rašė Sedos Carito koordinatorė Laimutė Mažrimienė.

 

„Stipresni ir sveikesni jau šiandien atėjo pasiimti pripildytų krepšelių. Visi džiaugėsi ir labai dėkojo. O kitiems nuvešime į namus“, – skriejo žinia iš Gargždų, Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos Carito koordinatorės Virginijos Valko.

 

Pasak Agnės Vasiliauskaitės iš Telšių vyskupijos Carito, dosnumo iniciatyva vyko su meile ir atvira širdimi, suvokiant, kad visi esame vienodai mylimi Dievo: „Žmonėms patiko, kad gali ne kaip įprasta paaukoti pinigėlių, o patys nupirkti tai, kas kitam būtų skanu ir reikalinga“, – sakė Agnė, ypač dėkodama mokykloms, kuriose taip aktyviai krepšelius pildė jaunimas ir jų tėvai. Taip nuostabu, kad nuo jaunystės žmonių širdys dega noru padėti!

 

Vis gausiau į Carito bei kitų organizacijų iniciatyvas bei akcijas įsitraukia jaunimas, mokyklos, darželiai. Carito Lietuvoje nuotr.

 

„Iš tiesų džiugu, kad vis gausiau į Carito bei kitų organizacijų iniciatyvas bei akcijas įsitraukia jaunimas, mokyklos, darželiai. Gera matyti, kad jau ir pradinių klasių mokiniai bando prisidėti prie kasmetinės Carito adventinės žvakučių akcijos, renka mokyklines prekes ukrainiečių vaikams ar dalijasi savo žaislais, žaidimais. Tikimės, kad visą spalį ir iki Vargstančiųjų dienos lapkričio 17-ąją maži, jauni ir vyresni aktyviai pildys ir „Dosnumo krepšelius“.Tai konkrečios pagalbos ir solidarumo gestas žmonėms, kurie patiria sunkumų“, – sakė Lietuvos Carito vadovė.

 

Caritas yra paruošęs 17 tūkst. krepšelių, kurie pasklis po visą Lietuvą. Tikimasi, visi jie sugrįš pripildyti įvairių gėrybių. Pilnus dosnumo krepšelius planuojama išdalyti iki Šventų Kalėdų, kad vienos laukiamiausių metų švenčių būtų gausesnės ir sotesnės.

 

Per praėjusius metus vien Carito Lietuvoje pagalbos sulaukė apie 65 tūkst. žmonių: beveik 25 tūkst. sergančių ir vienišų, per 7,6 tūkst. šeimų; daugiau nei 4,2 tūkst. vaikų; 21,5 tūkst. karo pabėgėlių; beveik 5,9 tūkst. senelių, ir daliai jų visų pirma buvo reikalinga maisto pagalba. „Jei kitus poreikius galima apriboti ar laikinai atidėti, be maisto žmogus neišgyvens. Todėl kviečiame visus įsitraukti į „Dosnumo krepšelio“ iniciatyvą – ką jau ką, o pamaitinti šalia esančius alkstančius žmones tikrai galime“, – neabejoja Deimantė Bukeikaitė.

 

Informacijos apie „Dosnumo krepšelių“ dalijimo vietas, taip pat prašomų paaukoti produktų sąrašus rasite svetainėje caritas.lt

Lietuvos Carito tekstas spalio mėnesio žurnale Artuma