Europos Carito susitikimas slėptuvėje Kyjive: po padėkų Lietuvai – pratybos nemiegoti

Pagrindinis Europos Carito susitikimas slėptuvėje Kyjive: po padėkų Lietuvai – pratybos nemiegoti
Lietuvos Carito nuotr. iš vizito į Europos Carito susitikimą ir Caritas Ukraine 30-mečio minėjimą Kyjive.
 
46 valandų kelionė į Ukrainą ir atgal. Iš penkių naktų Kyjive – nė vienos be oro pavojaus. Caritas Ukraine 30-metis ir Europos Carito forumas – priedangoje (ta pati, į kurią po kartą ar du leidžiamės naktį), kad Europos Caritų atstovai galėtų nepertraukiamai tartis, kaip geriau veikti išvien dėl pagalbos Ukrainos žmonėms, dalyvaujant aukščiausiems Bažnyčių vadovams, ambasadoriams, atsakingiems valstybės institucijų atstovams.
 
Elektros tiekimą užtikrina generatoriai. Saugiausiu vadinamame Ukrainos mieste – sostinėje Kyjive – elektra tiekiama 4 valandas per parą. Žytomyre, kur lankėmės, po kelių valandų atakuota elektros tiekimo sistema. Akivaizdu, jog vienas iš iššūkių – ruoštis artėjančiai žiemai. Jau trečiai nuo plataus masto Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios.
 
Kalbėti ne „apie“, o visų pirma – „su“. Toks Carito principas. Todėl prieš Europos Carito forumą vykome į pagalbos teikimo vietas, dalis kurių palaikomos ir Lietuvos žmonių lėšomis.
 
Lietuvos Carito nuotr. iš susitikimo su darbuotojais ir pagalbos gavėjais Caritas-Spes Ukraine reabilitacijos centre Žytomyre.
 
Nesiliaujant karui – kova už normalumą Žytomyro vaikų dienos centre žaidžiant su karo pabėgėlių bei vietos vaikais. Kočiojant tešlą kartu su neįgaliaisiais, skanaujant jų gamybos „koržikų“. Siuvinėjant arba tiesiog šnekantis su proto ar fizinę negalią turinčiųjų mamomis, kurių gyvenimą karas paveikė dvigubai. Su gydytojų komanda Caritas-Spes Ukraine reabilitacijos centre Žytomyre, kažkada statytame nukentėjusiems per avariją Černobylio branduolinėje ekeltrinėje. Šiandien su rėmėjų pagalba jis pasitarnauja reikalingiems profesionalios reabilitacijos. Ant psichologinės traumos turniketo neuždėsi, tad tokios pagalbos poreikis tik augs.
 
Dėkojame žmonėms, kurie per Lietuvos Caritą finansiškai prisidėjo ir prisideda prie paramos šiai ir kitoms pagalbos iniciatyvoms, už kurių – žmonės su savomis istorijomis, paženklinti karo patirties!
 
Pinigines lėšas Ukrainai galima pervesti į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą:
Gavėjas: Lietuvos Caritas
Gavėjo bankas: „Swedbank”, AB
Sąskaita: LT257300010115125026
Mokėjimo paskirtis: Parama Ukrainos žmonėms
Jeigu aukojate iš užsienio SWIFT kodas: HABALT22.
 
Kuo gyvena pasitraukusieji iš Mariupolio, Bachmuto, kitų okupuotų ir pafrontės teritorijų trečiais plataus masto agresijos prie Ukrainą metais? Nėra lengva priimti į Caritas-Spes Ukraine socialinę valgyklą ateinančių žmonių padėkas. Atrodo, tikrai galėtume padaryti daugiau. Tačiau, kaip jie patys sako, bet koks palaikymas svarbus. Nes rodo, kad nepamiršome Ukrainos.
 
„Ačiū, kad galiu parnešti maisto anūkams“, „Perduokit padėką visiems kai grįšite“ „Ačiū, kad atvažiavote“, „Su Dievo ir žmonių pagalba ištversime“, „Kad tik baigtųsi karas“. Taip kartojo žmonės, karo nublokšti toli nuo namų, ateinantys maisto į socialinę virtuvę. Vien Ukrainos viduje perkeltų senelių, vaikų ir suaugusiųjų – daugiau nei dvi Lietuvos. Mažtant paramai pagalbos poreikiai auga.
 
Kokia mūsų laikysena ir atsakas karo, su kuriuo apsiprantame, akivaizdoje? Apie tai apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Visvaldas Kulbokas kalbėjo ne tik Caritas Ukraine 30-mečio renginyje, bet ir privačiai priėmęs Carito Lietuvoje atstovus nunciatūroje Kyjive.
 
Šventojo Sosto atstovo arkivyskupo Visvaldo Kulboko kvietimu Carito Lietuvoje atstovai lankėsi nunciatūroje Kyjive. 
 
Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Todėl iš anksto kviečiame Jus pasižymėti kalendoriuose rugpjūčio 20 d. 14.30 val. planuojamą nuotolinį pasidalijimą vaizdais ir įspūdžiais iš antrosios mūsų kelionės į Ukrainą. Jei nekils nenumatytų trukdžių, turėsime retą progą gyvai pasiklausyti Šventojo Sosto atstovo arkivysk. V. Kulboko – ypač gerbiamo Ukrainos žmonių, kaip nepalikusio Kyjivo didžiausio pavojaus mėnesiais, o šiuo metu ypatingą dėmesį skiriančiam belaisvių grąžinimui namo.
 
„Mes esame vienas kūnas. Ir jei skauda kažkuriai jo daliai, tai negali nepaliestu mūsų visų. Nes kūnui kiekviena jo dalis – vienodo svarbumo“, –  Europos Carito forume Kyjive akcentavo Caritas Internationalis generalinis sekretorius Alistairas Duttonas.
 
Caritas Ukraine 30-mečio šventės dieną pradėjome padėkos malda. Asmeninio albumo nuotr.
 
Europos Caritų atstovai forume Kyjive tarėsi, kaip praktiškai užtikrinti nenutrūkstamą pagalbos teikimą karo sąlygomis ir bendradarbiavimą įvairiais lygmenimis, nuo kurio priklausys, ar pagalba pasieks labiausiai vargstančius žmones.
 
Kalbėdamas apie ateitį Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčios didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas ragino toliau plėsti Carito veiklos tinklą ir ieškoti naujų galimybių padėti tiems, kuriems reikia pagalbos. „Sklandus bendradarbiavimas yra pagrindinė sąlyga, kad atsilaikytume“, – sakė didysis arkivyskupas, pabrėždamas, kad neįmanoma kalbėti apie Bažnyčią ir nepaminėti Carito.
 
Lietuvos Carito informacija