Nelygybė ant mūsų stalo: žingsniai teisingesnio pasaulio link

Pagrindinis Nelygybė ant mūsų stalo: žingsniai teisingesnio pasaulio link
 
Augančios maisto kainos – problema, su kuria susiduriama ne tik Lietuvoje. ES šalys taip pat ieško sprendimų, kaip sukurti sistemą, kurioje aukštos kokybės maistas taptų teise, o ne privilegija. Prie sprendimų paieškų prisideda ir Caritas organizacijos. Prancūzijos Caritas („Secours Catholique-Caritas France“) ėmėsi iniciatyvos siekdamas skatinti teisingesnę šalies maisto sistemą, kuri būtų naudinga ir žmonėms, ir planetai.
 
Nesąžininga maisto kaina
Iš pirmo žvilgsnio kainos prekybos centruose gali atrodyti priimtinos, tačiau neretai jos slepia išnaudojimo, žalos aplinkai ir sisteminės nelygybės pasaulinėje maisto gamyboje realybę. Smulkieji ūkininkai, ypač besivystančiose šalyse, dažnai negauna pakankamai pajamų, kad galėtų oriai gyventi, yra priversti skolintis ir patiria nesąžiningą konkurenciją. Vartotojų ši informacija dažniausiai nepasiekia.
 
Prancūzijos Caritas paskelbė tyrimą „L'injuste prix de notre alimentation“ („Nesąžininga mūsų maisto kaina: kiek kainuoja visuomenei ir planetai?“). Šioje ataskaitoje, pagrįstoje moksliniais tyrimais, atskleidžiamos paslėptos mūsų maisto sistemos išlaidos, įskaitant aplinkos būklės blogėjimą, sveikatos krizes ir maisto gamintojų skurdą. Joje raginama imtis drąsių bendrų veiksmų, kad būtų pakeista mūsų maisto auginimo, paskirstymo ir vartojimo tvarka.
 
Tyrimo išvadose pabrėžiama, kad maisto sistema, sukurta siekiant efektyvumo ir pelno, o tai labai kenkia visuomenei ir planetai, kelia gilias, tarpusavyje susijusias krizes.
 
Atlikus tyrimą, mokslininkai drauge su Prancūzijos Caritas siūlo kurti teisingesnę maisto sistemą, kurioje ūkininkai gautų teisingą atlygį, maisto gamyba būtų tausojanti žmones ir aplinką, o visi - nuo gamintojų iki vartotojų - dalyvautų tvarioje ir skaidrioje maisto ekonomikoje.
 
Siekiant šio tikslo, tyrime nurodomi konkretūs žingsniai, kuriuos turi žengti politikos formuotojai, institucijos ir piliečiai. Tarp jų - sąžiningų kainų nustatymo mechanizmų, kuriais atsižvelgiama į aplinkosaugines ir socialines sąnaudas, skatinimas, parama ūkininkams, kad jie imtųsi tvarios praktikos neaukojant savo pajamų, ir solidarumu grindžiamų iniciatyvų kūrimas.
 
Kelias į priekį
Norint pertvarkyti maisto sistemą reikia kolektyvinių veiksmų ir tarpvalstybinio solidarumo. Tai reiškia, kad reikia užtikrinti, jog kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo jo pajamų, turėtų galimybę gauti sveiko ir tvaraus maisto, kartu remiant jį gaminančių žmonių pragyvenimo šaltinius.
 
Žinia aiški: atėjo laikas liautis eiti į kompromisus tarp įperkamumo, orumo ir tvarumo. Kadangi „Secours Catholique-Caritas France“ tęsia savo misiją kurti teisingesnę maisto sistemą, ši iniciatyva yra ir įkvėpimas, ir raginimas veikti.
 
 
Pagal Caritas Europa pranešimą parengė Lietuvos Caritas