Pasauliniam Caritui, Lietuvai ir visai Bažnyčiai džiugi žinia iš Vatikano

Pagrindinis Pasauliniam Caritui, Lietuvai ir visai Bažnyčiai džiugi žinia iš Vatikano
Pasveikinkime ir lydėkime malda nominuotuosius kardinolus, o ypač – Caritas Internationalis prezidentą bei bei arkivysk. Rolandą Makricką.
 
Pasaulinei Carito šeimai, Lietuvai ir visai Bažnyčiai džiugi žinia iš Vatikano: Šventasis Tėvas paskyrė 21 naują kardinolą, tarp kurių – Caritas Internationalis prezidentas arkivyskupas Tarcisius Isao Kikuchi SVD, o taip pat – lietuvis, nuo Biržų kilęs arkivyskupas Rolandas Makrickas.
 
Tokijo arkivyskupas Tarcisius Isao Kikuchi SVD Caritas Internationalis prezidentu ketverių metų kadencijai išrinktas prieš pusantrų metų, Romoje. Pasak Lietuvos Carito generalinės sekretorės Deimantės Bukeikaitės, kuri buvo tarp balsavimo teisę turinčių generalinės asamblėjos delegatų, Tokijo arkivyskupas jau tris dešimtmečius dalyvauja Carito veikloje. 1995 m. jis, kaip savanoris, dirbo pabėgėlių stovykloje tuometiniame Zaire. Vėliau vadovavo Japonijos Caritui, taip pat ėjo Azijos Carito prezidento pareigas.
 
Caritas Europa prezidentas Alistair Dutton, toje pačioje asamblėjoje išrinktas Caritas Internationalis generaliniu sekretoriumi, vienas pirmųjų pasveikino arkivyskupą Tarcisius Isao Kikuchi: „Džiaugiuosi matydamas, kad popiežius Pranciškus vienu iš naujųjų kardinolų ką tik paskyrė mūsų Caritas prezidentą, arkivyskupą Isao Kikuchi. Sveikiname jūsų Eminenciją!“
 
22-oje Caritas Internationalis generalinėje asamblėjoje, kuri subūrė 400 delegatų iš 150 pasaulio šalių, Caritui Lietuvoje atstovavo ir Vilniaus arkivyskupijos Carito vadovė Audronė Kairienė. Įdomi detalė, kad kaip tik šios darbinės kelionės metu, drauge su Lietuvos Respublikos ambasadore prie Šventojo Sosto Sigita Mažyliene, Deimantė ir Audronė taip pat buvo šiltai priimtos būsimojo kardinolo, arkivyskupo R. Makricko.
 
1972 m. sausio 31 d. Biržuose gimęs R. Makrickas Panevėžio vyskupijos kunigu buvo įšventintas 1996 m. liepos 20 d. 2004-aisiais Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje įgijo Bažnyčios istorijos daktaro laipsnį. 2006 m. liepos 1 d. jis buvo priimtas į Šventojo Sosto diplomatinę tarnybą, dirbo nunciatūrose Sakartvele, Švedijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Gabone, sugrįžęs į Romą tarnavo Valstybės sekretoriato bendrųjų reikalų skyriuje.
 
Nuo 2021 m. gruodžio 15 d. ėjo Popiežiškosios Švč. Mergelės Marijos Didžiosios bazilikos nepaprastojo komisaro pareigas. 2023 m. vasario 11 d. popiežius Pranciškus paskyrė R. Makricką tituliniu Tolentino vyskupu ir suteikė jam asmeninį arkivyskupo titulą.
 
Pasveikinkime ir lydėkime malda visus nominuotuosius kardinolus, o ypač – Caritas Internationalis vadovą bei arkivysk. R. Makricką, būsimąjį trečią kardinolą Lietuvoje šiuo metu, drauge su kardinolu Audriu Juozu Bačkiu ir pirmuoju prieš 35 metus Lietuvoje atkurto Carito dvasios tėvu, kardinolu Sigitu Tamkevičiumi.
 
Lietuvos Carito informacija