Socialinio darbuotojo dieną – sveikinimai karitiečiams: jūs mūsų jėga ir gyvybė

Pagrindinis Socialinio darbuotojo dieną – sveikinimai karitiečiams: jūs mūsų jėga ir gyvybė
 
Mieli socialiniai darbuotojai, dėkojame Jums, kad savo širdies šiluma, žiniomis ir patirtimi dalijatės su žmonėmis, kuriems vienu ar kitu gyvenimo etapu prireikia pagalbos. Teužtaria Jus šv. Vincentas Paulietis, dar XVI a. raginęs žmones nenusigręžti nuo vargstančių ir įkvėpęs gerumo darbams daugybę žmonių.
 
„Mums ypač didelis džiaugsmas ir pasididžiavimas sveikinti socialinius darbuotojus rugsėjo 27-ąją visoje Lietuvoje minint profesinę šventę. Jūs – Carito jėga ir gyvybė!“ – socialinius darbuotojus, kurių išties daug darbuojasi Carito organizacijoje, sveikina ir pati šias studijas baigusi Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė.
 
Prieš 35 metus Caritą Lietuvoje atkūrę žmonės socialinio darbo studijų pamatus klojo, suprasdami, koks reikšmingas šis darbas atgimstančiai nepriklausomai šaliai. Ir šiandien mums visiems svarbus kasdienis, pasišventęs, daug kantrybės, išminties ir gerumo reikalaujantis socialinių darbuotojų darbas su vaikais, jaunimu, ligoniais, priklausomais žmonėmis, patiriančiais benamystę, atskirtį, šeimomis sunkiose situacijose, pabėgėliais, migrantais. Dėkojame kiekvienam uš Jūsų už dosnų rūpestį ir kasdienę pagalbą kitam, nevertinant, o išklausant, būnant kartu kai sunku, padrąsinant, kai to reikia.
 
Šv. Vincento Pauliečio kvietimas suminkštinti širdis, kad jos atjaustų artimo kančias bei vargus
 
Rugsėjo 27-ąją Bažnyčios minimo Šv. Vincento Pauliečio veiklus gailestingumas pasirūpindavo visais kenčiančiais: paliktais kūdikiais, ligoniais, senukais, valkatomis, kaliniais. „Kai išvystame vargšus, pasistenkime pajusti, ką jaučia jie, kad kentėtume drauge su jais ir būtume kaip didysis apaštalas, pasakęs „visiems tapau viskuo“, - sakė šventasis, kvietęs suminkštinti savo širdis, kad jos atjaustų artimo kančias bei vargus ir melstų Dievą suteikti atjautos ir gailestingumo dvasią.
 
Socialinio darbo pradininku laikomo Šv. Vincento Pauliečio įvardinti gerieji darbai kūnui
 
Išalkusį pavalgydinti
Ištroškusį pagirdyti
Vargšą aprengti
Keleivį priglausti
Kalinį sušelpti
Ligonį aplankyti
Mirusį palaidoti
 
Gerieji darbai sielai
 
Nemokantį pamokyti
Abejojančiam patarti
Nuliūdusį paguosti
Pikta darantį sudrausti
Įžeidimus atleisti
Nuoskaudas nukęsti
Melstis už gyvus ir mirusius.
 
Lietuvoje Socialinį darbą dirba apie 6 tūkst. žmonių
 
Lietuvoje socialinio darbo pradžia laikomi 1990-1991 metai. Socialinį darbą sveikatos priežiūros, švietimo įstaigose, teisėsaugos institucijose šiuo metu dirba apie 6 tūkst. žmonių.
 
Lietuvos socialinių darbuotojų diena rugsėjo 27 d. oficialiai švenčiama nuo 2004 metų Lietuvos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos iniciatyva. Šventės data pasirinkta atsižvelgiant į tai, kad 1993 m. rugsėjį buvo surengtas pirmasis Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos suvažiavimas, taip pat minimas šv. Vincentas Paulietis .
 
Labdaringų organizacijų globėjas Šv. Vincentas Paulietis gimė 1581 m. Gaskonijoje, mirė 1660 m. Paryžiuje. 1600 m. įšventintas kunigu. 1625 m. įkūrė Misionierių (vincentiečių) kongregaciją. Kad padėtų vargšams, Vincentas steigė parapines brolijas, ligonines, ėmėsi kurti pamestinukų namus, naujas seminarijas. 1633 m. kartu su šv. Liudvika de Marilak įkūrė Gailestingumo seserų kongregaciją.
 
Lietuvos Carito informacija