Vergija ES: kaip stabdyti augančią prekybą žmonėmis?

Pagrindinis Vergija ES: kaip stabdyti augančią prekybą žmonėmis?
Prekyba žmonėmis
 
Kiekvienais metais vien Europos Sąjungoje (ES) registruojama per 7 tūkst. prekybos žmonėmis aukų, – skelbia Europos Parlamentas (EP). Tačiau realūs skaičiai, tikėtina, daug didesni ir dėl masinės migracijos – augo. Dėl skurdo, prievartos ir diskriminacijos asmenys tampa pažeidžiami ir patenka į išnaudojimo spąstus. Deja, bet didelė dalis aukų lieka neįvardytos. Dauguma jų yra moterys ir mergaitės, tačiau dėl prievartinio darbo auga ir vyrų-aukų skaičius.
 
 
Spalio 18 dieną minint Europos Sąjungos kovos su prekybos žmonėmis dieną Caritas primena, kokia svarbi visų šiuolaikinės vergijos formų prevencija ir pagalba aukoms. Kuo daugiau žmonių mokės atpažinti prekybos žmonėmis pavojus ir apraiškas, tuo mažiau papuls į išnaudojimą, - akivaizdu Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorei prie Lietuvos Carito Vaidai Kasulaitienei-Matusevičiūtei.
 
Pasak Jungtinių Tautų, vienos pagrindinių prekybos žmonėmis priežasčių šių metu - nelygybė šalies viduje ir tarp atskirų šalių, vis griežtėjanti imigracijos ribojimo politika ir augantis pigaus darbo poreikis.
 
Kas yra prekybai žmonėmis?
 
Tai žmonių verbavimas, gabenimas, perdavimas, slėpimas ar įtraukimas naudojant jėgą, apgaulę ar sukčiavimą, siekiant juos išnaudoti pasipelnymo tikslais.
 
Prekybai žmonėmis priskiriama: seksualinis išnaudojimas – dauguma aukų yra moterys ir vaikai; prievartinis darbas – dauguma aukų yra iš besivystančių šalių ir yra priverstos dirbti daug jėgų reikalaujančius darbus arba laikomos naminiais tarnais; prievartinė nusikalstama veikla – aukos verčiamos užsiimti neteisėta veikla. Dažnai joms taikomos kvotos ir jos gali sulaukti bausmės, jei jų neįvykdo; organų donorystė – aukos sulaukia nedidelės arba jokios kompensacijos bei rizikuoja savo sveikata.
 
Pagal EP priimtą Kovos su prekyba žmonėmis direktyvą, siekiama apsaugoti ir remti aukas bei bausti prekiautojus žmonėmis. Pripažįstama, kad moterys ir vyrai dažnai išnaudojami skirtingais tikslais, todėl pagalbos ir paramos priemonės turi būti taikomos atsižvelgiant į lytį.
 
Išnaudojimo formos ir priežastys
 
Pastaraisiais metais išnaudojimo formos keitėsi, o prekyba žmonėmis plito. Rusijos invazija į Ukrainą iššaukė masinį moterų ir vaikų persikėlimą ir suteikė naujų galimybių nusikalstamoms organizacijoms, atkreipė dėmesį Europos Parlamentas. Atsižvelgdama į tai, Europos Komisija inicijavo papildomas kovos su prekyba žmonėmis priemones ir įtraukė jas į ES teisę.
 
Tarp jų – raginimas užtikrinti, jog aukos nebūtų persekiojamos už nusikalstamas veikas, kurias jos buvo priverstos padaryti; paramos aukoms užtikrinimas, taikant lyčių, negalios ir vaikų atžvilgiu jautrų bei tarpsektoriniu požiūriu pagrįstą požiūrį; kovos su prekyba žmonėmis priemonių įtraukimas į reagavimo į ekstremalias situacijas planus, kai įvyksta stichinės nelaimės, ekstremalios situacijos sveikatos apsaugos srityje ar migracijos krizės.
 
 
 
Atpažinti prekybos žmonėmis pavojus ir apraiškas
 
Prekyba žmonėmis jau seniai tarptautinio masto, tad kova su ja – ne vien policijos, nevyriausybinių organizacijų (NVO) ar valstybės, o, kaip sako popiežius Pranciškus, – visos žmonijos rūpestis. Būtent Šventasis Tėvas ėmėsi burti įvairių sričių profesionalus: teisininkus, policijos pareigūnus, socialinius ir humanitarinius darbuotojus, Bažnyčios atstovus į Šv. Mortos grupę, kad galėtų tarpusavyje dalintis patirtimi ir ieškoti veiksmingų sprendimų žmogaus orumui apginti.
 
Kaip sakė Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Carito V. Kasulaitienė-Matusevičiūtė, prekyba žmonėmis išlieka vienu iš šiuolaikinės visuomenės skaudulių. Todėl ypač aktuali jos prevencija, kad kuo daugiau žmonių - ypač jauno amžiaus ir priklausančių rizikos grupėms - mokėtų atpažinti prekybos žmonėmis apraiškas ir nepapultų į išnaudojimo spąstus.
 
Vaida Kasulaitienė-Matusevičiūtė, asmeinio albumo nuotr.
 
Apmokytų specialistų, kurie gali atvykti į prevencinius renginius mokyklose visoje Lietuvoje, sąrašą ir rekomendacijas bei metodines prekybos žmonėmis prevencijos priemones galite rasti  paspaudę šias nuorodas: Prekybos-zmonemis-prevencijos-konsultantai.pdf (smm.lt)
 
Kaip rodo Carito ir kitų organizacijų patirtis, visų pirma išnaudotojai taikosi į socialiai pažeidžiamus, vienišus, krizėse esančius žmones. Dar pažeidžiamesni – turintys priklausomybių. Net jei aukos ir nėra priklausomos, jas dažnai siekiama įtraukti į narkotikų ar kitų kvaišalų vartojimą, nes taip dar lengviau jas valdyti.
 
Kalbant apie prekybą žmonėmis, Lietuva yra ir tranzito, ir tikslo šalis. Lietuvos piliečiai užsienio šalyse išnaudojami prekybai žmonėmis nusikalstamoms veikoms, priverstiniam darbui, seksualiniam išnaudojimui, fiktyvioms santuokoms, sukčiavimui, elgetavimui. Nepilnamečiai verčiami vogti, o mergaitės seksualiai išnaudojamos. Verbuojami pažeidžiamų šeimų vaikai, gyvenantys globos namuose ir pan. Lietuvoje išnaudojami trečiųjų šalių piliečiai priverstinai įdarbinami nežmoniškomis sąlygomis. Be teisės rinktis seksualiai išnaudojamos moterys masažo salonuose.
 
Pagalba nukentėjus nuo prekybos žmonėmis ar įtariant išnaudojimą:
Europos Parlamento ir Lietuvos Carito informacija